A kutyán kívül a könyv a gyerek legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van az olvasáshoz...

2010. december 6., hétfő

Advent, Mikulás, Karácsony - a mi téli kedvenceink


Az örök első, a már sokszor emlegetett Pettson karácsonya, amelyet Sven Nordqvist írt és rajzolt. Nem lehet megunni, sok-sok meglepetés, titok az oldalakon. A gyerekek órákig tudják lapozni é mindig találnak valami újat a kedves képeken. Mi a rajzfilmet is beszereztük, és szoktuk ilyentájt meg-meg nézni. Nagyon kedves, humoros, szerethető világ.


Ritkábban emlegetik Nordqvist másik karácsonyi történetét, a Kobold karácsonyi titka című könyvet. Mi ezt is nagyon megszerettük, a gyerekek kiváncsian lapozgatták a nálunk nem annyira ismert koboldokról szóló, nagyon kedves, hagyományos, északi történetet. Sokat tanulhatunk belőle mindannyian.


Finnországban nagyon népszerű Mauri Kunnas munkássága. rengeteg könyvet lehet találni tőle, ezek közül náhányat le is fordítottak magyarra. Legalább annyira termékeny, mint Richard Scarry, a Tesz-Vesz viág megalkotója. Mi a Mikulás cíművel ismerekedtünk meg közelebbről és ez is mindig előkerül december közeledtével. Nagy kedvenc lett ez is.


Kicsit furcsa képi világú könyv A Mikulás otthona, Korvatunturi (Fül hegy, amely egy tényleg fül alakú hegy Lappföldön, a finnek szerint a Mikulás otthona), de nekünk bejött. Ez nem egy összefüggő mese, hanem amúgy lexikonszerűen lehet benne barangolni, ha közelebbről meg szerenénk ismerkedni a finn mendemondákkal, szokásokkal, a lappföldi élettel. Szeretjük.


A végére még idebiggyesztem ezt a könyvet. Egyszer véletlenül bukkantam rá, egy szupermarketben kallódott, brutálisan le volt értékelve, de már első belepillántásra látszott, hogy kicsek lapulnak benne. És tényleg! Szívhez szóló, barátságos, környezetbarát, hagyományos mesterségekhez kapcsolódó ötletek, gyermekbarát, könnyen, sikerélménnyel megvalósítható téli lelekvidámítók találhatóak benne. Nemezelés, famunkák, fémkalapásás, papírdekorációk. Keressétek, kapható!

1 megjegyzés: