A kutyán kívül a könyv a gyerek legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van az olvasáshoz...

2011. szeptember 22., csütörtök

Leon, a posztmodern küklopsz

Annie Groovie: Leon és a környezetvédelem

Csimota Könyvkiadó (fordította Lackfi János)


Minden zöld témájú, környezetvédelemmel, fogyasztói tudatossággal foglalkozó kiadvány hiánypótlónak számit ezen az – egyenlőre - igen  szűkös palettán, s helye van az idevágó Leon könyvnek is.  Vagány, lendületes, humoros – tele vizuális fejtörőkkel, poénokkal. Bátran kézbe veheti bármely korosztály, hiszen nem (csak) gyerekenek szól.

A kiadó szerint jó néhány felnőtt fennakad azon, ahogy Leon egy szemmel néz a világba, csakúgy mint barátai, a gyerekeket pedig ez egyáltalán nem zavarja, vagy nagyon is rendjén valónak gondolják… ez a kettősség áthatja és jól jellemzi az egész sorozat fogadtatását, amelynek egyenlőre két részét olvashatjuk magyarul. A francia nyelven, Kandában született történetek bevezetnek minket, illetve főleg az óvodás, kisiskolás korosztályt az élet rejtelmeibe. Eligazítanak a jómodor és a környezetvédelem világában, de a franciául tudók megtudhatják a tutit, már ami szólásmondásokat, a babonákat, hiedelmeket illeti, sőt egy újabb sorozatban Leon meghívja a gyerekeket egy-egy könnyed játékra a cirkusz, az élelmiszerek, a sportok, az állatok, a érzelmek és a szakmák világába.

Képregények, karikatúrák, reklámparódiák, találóskérdések töltik meg a könyveket, amelyekben, legalábbis a magyarul hozzáférhetőkben a szöveg és a kép laza szövedéket alkot, gyakran a képek, illusztrációk, képregények önálló életre kelnek. Különleges kalandnak ígérkezik, ha szülő és gyermek együtt olvassa  könyvet, s a kis írástudatlan „olvassa el” elsőnek a képregényt, a szülő vagy nagytestvér pedig ezután a szöveget. Hogy is hangozna ez pl. az 5. oldalon? Ha egy csap vízcseppeket lő a szemedbe, kapd el, vidd az állatkertbe és zárd egy ketrecbe. Vagy a 17. oldalon? Az égő csikket vedd ki a dohányos szájából és fordítva, a füstölő, parázsló végével dugd vissza a szájába…. Hm… És a 25. oldal? Ne kérj szatyrot a boltban, hanem a zsebedben hordott kenguru zsebébe pakolj és a hátán ülve utazz haza. Remek perceket szerezhetnek ezek a kissé zavaros gyerektörténetek, kérdés, hogy mi marad meg a gyermeki fejekben: a kenguruszatyor, vagy az hogy vigyünk a boltba magunkkal kosarat, vászonszatyrot.


Folytatás, befejezés a Prae.hu gyerek rovatában. Itt is van: ... a posztmodern küklopszSzerintetek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése