A kutyán kívül a könyv a gyerek legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van az olvasáshoz...

2011. március 30., szerda

2011. március 23., szerda

Aranyvackor I. díj: Sári és Nemszemétke

A Meseutca bemutatja a tuti zöld mesét, ill. egyenlőre csak a díjnyertes könyvtervet.



Nekünk bejött. Asszem ez a jövő. Írjatok szerethető, ihletett zöld, öko-. biomeséket. Fontos kisdedkorban megtanulni, hogy:

megjavítjuk,
foltozzuk,
szerelgetjük,
megvarrjuk
átfestjük... és nem dodjuk ki!

Még divatosabban:

újrahasznosítjuk,
újra használjuk,
nem vesszük meg.

Igaziból a "tapossa laposra" már megy ki a divatból. Az sem igaz, hogy a műanyag fonallal, amely a palackból készül, boldog kínai asszonyok boldogan kötögetnek. Aki megírja, hogy ezzel mire célozgatok, magas jutalomban részesül. Lehet, hogy kötök neki egy ásványvizespalackból egy szép piros pulcsit.

2011. március 17., csütörtök

Mesés nap Wekerlén - éredmes bekukkantani


MESESZÉP MESEVILÁG 2011. április 2. szombaton, egész nap a Wekerlei Gyerekházban

...a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja alkalmából

Ideje: április 2. szombat 10.00-12.00 és 16.00-18.30

A programokból:
• 10.00 - 11.00 MeseFonó - mesedélelõtt, ahol a meseszereplõk papíron is életre kelnek. Gyere hallgass mesét és rajzold meg,
milyennek képzeled el a jó boszorkányt! – a Kalapos Egyesület vezetésével
• 11.00 - 12.00 Tudod-e hol van Garaboncia? - Huzella Péter zenés interaktív színházi elõadása (Zalán Tibor meseszerzõ mûve)
• 16.00 - 16.30 Wekerlei Esti Mesék bemutatkozása -Schneider Gabi
• 16.30 - 17.00 Papírszínház – Méhkirálynő, Békakirály
(www.papirszinhaz.hu)
• 17.00 - 18.30 Mesefélés vagy meseféltés – Beszélgetés a szülőkkel a mesék “sötét” oldaláról, Kerekes Valéria mesélés kutató vezetésével
• 16.00 - 18.30 Hajtogatott mesekönyv és mesés tárgyak készítése (korona, varázspálca) - Csák Éva vizuál-pedagógus vezetésével
• 16.00 - 18.00 Micimackó Kalandpark – a XIX. ker.
Fõv. Szabó Ervin Könyvtár közremûködésével

A rendezvény ideje alatt folyamatosan:
• Gyermekkönyvkiadók bemutatkozása és mesekönyvvásár

Közremûködõk: Csodaceruza, Meseutca, Anima – Olvas-lak könyvkuckó, Csimota Könyvkiadó / Rainbow, Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése, Kalapos Egyesület
A részvétel ingyenes! A TAMOP – 3.2.4-09/1/KMR-2010-0010 projekt keretén belül megvalósuló program.

A Csodaceruza is itt lesz...

Meseszép mesenap

2011. március 10., csütörtök

Lámpalány- Kontra



Nincs nagy szerencsém a kortárs gyerekírókkal- engem valahogy nem győznek meg igazán, trendek ide, vagy oda. Persze, üdítő kivételek azért akadnak, de ez a bejegyzés nem erről fog szólni.

Finy Petra Lámpalány meséi című kötete annyi méltatást és díjat kapott, hogy bele sem lapoztam igazán, csak gyorsan lekaptam a könyvtárban a polcról. Történetek rosszalvókról.. Történetek - kinek? Aki MÉG NEM rosszalvó - de majd lesz ezután- vagy aki egy bizonyos félelme (vagy más) miatt szintén rosszalvó: praktikus tanácsok, mi mindentől tudunk MÉG nem elaludni a saját félelmeinken kívül. Az első két történetet úgy olvastam el a lányomnak, hogy minden második mondatot átfogalmaztam - most már inkább előre olvasok, de lehet, csak magamnak maradok vele.

Már korábban is nagy dilemma volt számomra, hogy miért kell problémát generálni ott, ahol nincs? Kell-e egy 4-5 évesnek bemutatni, elmesélni, hogy vannak olyan gyerekek, akik félnek az imbolygó árnyaktól vagy a lengedező függönyöktől? Kell-e arról olvasnom neki, hogy a mese hőse hogyan hisztizik, mert nem akarja megenni az ételét vagy felvenni azt a ruhát, amit kiraknak elé? Hogy - ha szerencsére nincs a környezetében ilyen, és magától nem veti még fel a témát- van olyan gyerek, akinek elváltak, vagy meghaltak a szülei (lásd Ranschburg Jenő verseit pl. a Friss tintában)? Örülök, hogy egyelőre nekünk ezzel nincs gondunk, nem szeretnék ötleteket adni a gyerekemnek szorongáshoz vagy negatív viselkedésmintákhoz.

Egy ajánlóban Finy könyvéről azt lehet olvasni, problémamegoldó- én nem érzem annak, sőt. Példa: a kisfiú fél elaludni, mert imbolyognak az árnyak, felkapcsolja a Lámpalányt, aki azt a magyarázatot adja a meséjében, hogy a fák tornáznak éjjelente. Na most már jó? Akkor aludj. Hát, ha nekem valaki azt mondaná, hogy a fák éjjel kihúzzák a gyökereiket a földből, még nekem is rossz álmaim lennének, nemhogy egy gyereknek ( az illusztráció itt konkrétan ezt a nem túl jó érzést még alá is támasztja). Vagy: a királylány nem alszik a kíváncsiságtól; ugyan, mit csinálhatnak a szülei éjjel, míg ő alszik. (Jaj.. most tényleg?!!!) Egy bagoly elmagyarázza neki, hogy a felséges szülei ilyenkor célbadobóznak a koronájukkal és szürcsölve isszák a kakaót, sőt még fogat sem mosnak, mielőtt lefekszenek. Tök jó. A királylány erre megnyugszik, és elalszik. Életszerű reakció, nem? Az én gyerekeim, ha félhullák lennének is a fáradtságtól, akkor sem akarnának kimaradni egy ilyen mókából.

A történetek felépítése: Rufusz Rafael (aki négy és fél éves, de hatnak mondja magát.. hm..) nem tud elaludni (mindig más ok miatt), hívja a Lámpalányt, aki egy olyan rövid és összecsapott mesét mond, hogy én szégyellem magam miatta. A történetvezetés - a sztori rövidségének ellenére- egyáltalán nem koherens, erre-arra elkalandozik, néhol szinte szószátyár, megtűzdelve olyan "jópofa" szóviccekkel ("hallgass a józan palacknyi eszedre", "konfereciás tengeren túl"..), ami gyerekszájként valóban mulatságos lenne, de egy felnőtt tollából inkább kínos: mindig a gimnáziumi osztálybulikon "menő dumákkal" jófejkedni próbáló apukák jutnak erről eszembe- olyan nyelven próbálnak beszélni, ami tőlük már igazán messze áll. Mellesleg az a korosztály, akit a mesével megcéloz, még épp az eredeti kifejezésekkel ismerkedne, az meg már végképp vérciki, ha azt kell elmagyarázni a gyereknek, hogy csak viccelni próbált az írónéni.

Gyöngyösi Adrienn illusztrációi fantáziadúsak és részletgazdagok, bár a "retrós" vektorgrafika végképp nem a szívem csücske. A hagyományos illusztrációit sokkal jobban kedvelem, de nem emiatt nem fogjuk megvásárolni ezt a könyvet.

Persze, ez csak az én véleményem, szívesen meghallgatnám azét is, aki jónak találja ezt a mesét. :) Aki kíváncsi rá, itt lehet belelapozni. (Az első mese egy korábbi (?) verziója pedig itt található.)

2011. március 7., hétfő

Samu, eső, tesó és az ajándék PRO

Írta: Sándor Csilla
Rajzolta... vagy inkább festette?: Rofusz Kinga

Samu és egy esős nap, Samu és az ajándék

Mi nagyon szeretjük a Samu könyveket, sőt már a Wekerlei Esti Mesék programjában is elővettük, 12-14 gyerkőcnek meséltem, természetesen csákót hajtogattunk, és elkészítettük a bábokat az újságból, bábszínházat hullámpapírból, így lehetett bábozni is. Sokan mentek úgy haza, hogy vitték az ötleteket. Árnyjáték, bábszínház, papírcsákó és -hajó... Igazi LOW BUDGET/alacsony kötségvetésű móka. Nagy öröm volt kicsinek, nagynak.

Szeretjük a színeket, a figurákat, az enyhe melankóliát... sőt még a zuhogó esőt is. Még, még...!!!!!

Még a fa alatt lapult a két könyvecske, pedig már rég kinőttünk belőle, elvileg... De a kicsilány azonnal elkészített egy hullámpapír bábszínházat még karácsony este, úgy ahogy kell, piros függönnyel és másnap azt vitte a nagyszülőknek karácsonyra. Voltak hozzá szereplők is: egy kislány és egy hóember. Piros-fehérben, csíkosan, ahogy megihlette őt Samu, azaz Rofusz Kinga világa. Persze történet is született is hozzá azonnal. Ez volna az:


Itt egy érdekes párbeszéd Samuról, pro és kontra, ha valakit bővebben érdekel a diskurzus...

http://gyerekirodalom.blogspot.com/2011/03/samu.html#ixzz1FvNE76z3

2011. március 6., vasárnap

2011. március 2., szerda

Igen, persze, Lackfi is ott volt és beszélt is...

A Kortárs Gyermekirodalmi Napok meghívott előadója volt Lackfi is, a részeg elefánt.
Egy ideje rakosgatom ezt a linket, most ide teszem, hogy ne kallódjon el.

Duna TV műsora, Lackfi Jánosról és versekről

Nemsokára Jön, jön jön... a Kövér Lajos 3.
Van, igen, persze hogy van 1. és 2.

Kövér Lajos aranykeze (Év gyerekkönyve 2008) és a


Igen, persze, olvastuk már mind a kettőt. Azt tudjátok, hogy ki ez a Kövér Lajos? Hát ő volt: Kövér Lajos. Természetesen egy utcatáblára volt írva, az óvoda felé menet lehetett minden reggel olvasni, és apunak róla kellett mesélni. Tudom, amit tudok...