A kutyán kívül a könyv a gyerek legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van az olvasáshoz...

2011. szeptember 23., péntek

Lapozgatók a legkisebb "olvasóknak"

Évek óta őrizgetek a könyvespolcon négy vadonatúj könyvecskét. Annyira megszerettük ugyanis őket, hogy - bár az eredeti, rongyos-foltos példányaink is megvannak - egyszer egy leárazáson mindegyikből vettem még, hogy egyéves, kétéves szülinapokra másoknak is vihessünk belőle. Ezen a könyvsorozaton tapasztalták meg a gyerekeim legelőször, 1,5-2 évesen, a könyvlapozgatás örömét, ez volt az a négyes, amit bármikor szívesen forgattak, hallgattak, a pompás rajzok figuráit lerajzolták - sőt, az elsős fiam, éppen megtanulván olvasni a nyomtatott kisbetűket, életében először ezeken a könyveken tapasztalta meg, micsoda öröm halkan, magunkban, önállóan végigolvasni egy könyvet. Ezt az örömet az sem csökkentette, hogy a mondatokból egy oldalra csak egy jut, és az is nyúlfarknyi.
Satoshi Kitamura könyveiről van szó: Hápi maszatos, Morzsi szomjas, Marci éhes, és a legkedvencebb kedvenc, Cicus álmos. Na, ezen aztán számtalanszor számbavettük, hogy az a lila pufi zöldség a konyhában padlizsán, hogy a mosdó szélén van a szappan, meg efféle praktikus dolgokat, Hápi kalandjait olvasva meg zúgtunk, mint a viharos szél, esőcseppet játszottunk az ujjainkkal és jó nagyot toccsantunk a sárba.
Nekem ezek a könyvek a kicsi gyerekekkel eltöltött idő minden szépségét hordozzák.

2011. szeptember 22., csütörtök

Leon, a posztmodern küklopsz

Annie Groovie: Leon és a környezetvédelem

Csimota Könyvkiadó (fordította Lackfi János)


Minden zöld témájú, környezetvédelemmel, fogyasztói tudatossággal foglalkozó kiadvány hiánypótlónak számit ezen az – egyenlőre - igen  szűkös palettán, s helye van az idevágó Leon könyvnek is.  Vagány, lendületes, humoros – tele vizuális fejtörőkkel, poénokkal. Bátran kézbe veheti bármely korosztály, hiszen nem (csak) gyerekenek szól.

A kiadó szerint jó néhány felnőtt fennakad azon, ahogy Leon egy szemmel néz a világba, csakúgy mint barátai, a gyerekeket pedig ez egyáltalán nem zavarja, vagy nagyon is rendjén valónak gondolják… ez a kettősség áthatja és jól jellemzi az egész sorozat fogadtatását, amelynek egyenlőre két részét olvashatjuk magyarul. A francia nyelven, Kandában született történetek bevezetnek minket, illetve főleg az óvodás, kisiskolás korosztályt az élet rejtelmeibe. Eligazítanak a jómodor és a környezetvédelem világában, de a franciául tudók megtudhatják a tutit, már ami szólásmondásokat, a babonákat, hiedelmeket illeti, sőt egy újabb sorozatban Leon meghívja a gyerekeket egy-egy könnyed játékra a cirkusz, az élelmiszerek, a sportok, az állatok, a érzelmek és a szakmák világába.

Képregények, karikatúrák, reklámparódiák, találóskérdések töltik meg a könyveket, amelyekben, legalábbis a magyarul hozzáférhetőkben a szöveg és a kép laza szövedéket alkot, gyakran a képek, illusztrációk, képregények önálló életre kelnek. Különleges kalandnak ígérkezik, ha szülő és gyermek együtt olvassa  könyvet, s a kis írástudatlan „olvassa el” elsőnek a képregényt, a szülő vagy nagytestvér pedig ezután a szöveget. Hogy is hangozna ez pl. az 5. oldalon? Ha egy csap vízcseppeket lő a szemedbe, kapd el, vidd az állatkertbe és zárd egy ketrecbe. Vagy a 17. oldalon? Az égő csikket vedd ki a dohányos szájából és fordítva, a füstölő, parázsló végével dugd vissza a szájába…. Hm… És a 25. oldal? Ne kérj szatyrot a boltban, hanem a zsebedben hordott kenguru zsebébe pakolj és a hátán ülve utazz haza. Remek perceket szerezhetnek ezek a kissé zavaros gyerektörténetek, kérdés, hogy mi marad meg a gyermeki fejekben: a kenguruszatyor, vagy az hogy vigyünk a boltba magunkkal kosarat, vászonszatyrot.


Folytatás, befejezés a Prae.hu gyerek rovatában. Itt is van: ... a posztmodern küklopszSzerintetek?

Könyvmutatványosok

Hátha más sem látta még ezt az oldalt:

Jómagam borscheka blogján bukkantam rá és így első olvasatra ígéretesnek tűnik. Nem csak a kicsi gyerekeimnek, de a nagy gyerekeimnek is böngészhetek itt. Végre:)
Mondjuk ezt:

2011. szeptember 21., szerda

Mosonyi Alíz: Szekrénymesék

 
Egy barátom mesélt róla, és megtaláltam ezt a könyvet egy nagyon érdekes formátumban. Már alig várom, hogy elkezdjük olvasgatni a gyerekekkel este...

Mosonyi Alíz: Szekrénymesék

...ez egy bábelőadás díszelete...Nektek hogy tetszik?