A kutyán kívül a könyv a gyerek legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van az olvasáshoz...

2010. december 14., kedd

A Hóember / The Snowman


Nagy kedvencünk a The Snowman, azaz A Hóember, amely eredetileg egy 1976-ban született csodálatos mesekönyv, amelyból később (1982) rajzfilm is készült. Ennek zenei aláfestése egy szinfónikus zenemű, amelynek a rajzfilmmel kísért magyarországi ősbemutatóját volt szerencsénk itt, Budapesten meghallgatni néhány évvel ezelőtt. Sajnos ennek semmi nyomát nem találom, pedig szerettem volna megemlíteni a szevezőket, előadókat. De hátha valaki emlékszik az olvasók közül... segítsetek! A rajzfilmet az egyik rajzfilmcsatorna vetítette tavaly, sajnos azóta nem láttam, pedig nagyon szeretném elspájzolni.

Itt Top 10 picture books, at least for today, így mélatják Hóemberes könyvünket:

"The Snowman, by Raymond Briggs.
This book is so beautiful and magical. The mood is so powerful and real to life, but so much like a dream. The scene when they are flying over the city gives me chills every time I see it. Lovely."

Azaz, hogy: "Ez a könyv annyira gyönyörű és varázslatos. Annyira erőteljes a hangulata, és életszerű, mégis olyan, mint egy álom. S az a jelenet, amikor a város felett repülnek... minden alkalommal borsózik tőle a hátam." Nekem is...

Miről is szól? Nézzük a Wikipédiát.

A "Walking in the Air" Raymond Briggs 1976-os A Hóember című mesekönyvéből készült 1982-es rajzfilmhez írt zene, melynek szerzője Howard Blake. A mesében a dalt a Szent Pál székesegyház egyik karénekese, Peter Auty adta elő. Az ezt követően megjelent, az Egyesült Királyság eladási listáin az ötödik helyig jutó kislemezen a számot a wales-i Aled Jones karénekes énekelte fel, s ennek köszönhetően népszerű híresség vált belőle. Bár Jones változata nem egyezett meg az eredeti, a mesében elhangzott változattal, de Howard Blake ezt is engedélyezte. Ezt követően a "Walking in the Airt" számos különböző művész több, elétérő műfajban is feldolgozta.



A dal a brit televíziókban karácsony környékén rendszeresen levetített mesefilm központi motívuma. A mese története a következő: egy fiatal fiú és az általa épített, életre kelt hóember rövid ideig tartó kalandjait mutatja be. A történet második részében a fiú és a hóember az Északi-sarkra repül. A "Walking in the Air" az utazás zenei motívuma. Itt egy hóemberek által rendezett partin vesznek részt, ahol a fiú az egyetlen emberi lény. Találkoznak a Mikulással és a rénszarvasával, és a fiú egy hóemberekkel díszített zsebkendőt kap ajándékba..."

The Snowman (part 1), a You tube-on

2 megjegyzés:

  1. Nekünk megvan ez a dvd, igaz finnül (és svédül) beszélik rajta azt a pici szöveget, de ha szeretnéd, akkor tőlünk szívesen. :)

    VálaszTörlés
  2. Nekünk az angol verzióo van meg, és mi is szerelmesek vagyunk a filmbe :-)

    VálaszTörlés