A kutyán kívül a könyv a gyerek legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van az olvasáshoz...

2011. március 10., csütörtök

Lámpalány- Kontra



Nincs nagy szerencsém a kortárs gyerekírókkal- engem valahogy nem győznek meg igazán, trendek ide, vagy oda. Persze, üdítő kivételek azért akadnak, de ez a bejegyzés nem erről fog szólni.

Finy Petra Lámpalány meséi című kötete annyi méltatást és díjat kapott, hogy bele sem lapoztam igazán, csak gyorsan lekaptam a könyvtárban a polcról. Történetek rosszalvókról.. Történetek - kinek? Aki MÉG NEM rosszalvó - de majd lesz ezután- vagy aki egy bizonyos félelme (vagy más) miatt szintén rosszalvó: praktikus tanácsok, mi mindentől tudunk MÉG nem elaludni a saját félelmeinken kívül. Az első két történetet úgy olvastam el a lányomnak, hogy minden második mondatot átfogalmaztam - most már inkább előre olvasok, de lehet, csak magamnak maradok vele.

Már korábban is nagy dilemma volt számomra, hogy miért kell problémát generálni ott, ahol nincs? Kell-e egy 4-5 évesnek bemutatni, elmesélni, hogy vannak olyan gyerekek, akik félnek az imbolygó árnyaktól vagy a lengedező függönyöktől? Kell-e arról olvasnom neki, hogy a mese hőse hogyan hisztizik, mert nem akarja megenni az ételét vagy felvenni azt a ruhát, amit kiraknak elé? Hogy - ha szerencsére nincs a környezetében ilyen, és magától nem veti még fel a témát- van olyan gyerek, akinek elváltak, vagy meghaltak a szülei (lásd Ranschburg Jenő verseit pl. a Friss tintában)? Örülök, hogy egyelőre nekünk ezzel nincs gondunk, nem szeretnék ötleteket adni a gyerekemnek szorongáshoz vagy negatív viselkedésmintákhoz.

Egy ajánlóban Finy könyvéről azt lehet olvasni, problémamegoldó- én nem érzem annak, sőt. Példa: a kisfiú fél elaludni, mert imbolyognak az árnyak, felkapcsolja a Lámpalányt, aki azt a magyarázatot adja a meséjében, hogy a fák tornáznak éjjelente. Na most már jó? Akkor aludj. Hát, ha nekem valaki azt mondaná, hogy a fák éjjel kihúzzák a gyökereiket a földből, még nekem is rossz álmaim lennének, nemhogy egy gyereknek ( az illusztráció itt konkrétan ezt a nem túl jó érzést még alá is támasztja). Vagy: a királylány nem alszik a kíváncsiságtól; ugyan, mit csinálhatnak a szülei éjjel, míg ő alszik. (Jaj.. most tényleg?!!!) Egy bagoly elmagyarázza neki, hogy a felséges szülei ilyenkor célbadobóznak a koronájukkal és szürcsölve isszák a kakaót, sőt még fogat sem mosnak, mielőtt lefekszenek. Tök jó. A királylány erre megnyugszik, és elalszik. Életszerű reakció, nem? Az én gyerekeim, ha félhullák lennének is a fáradtságtól, akkor sem akarnának kimaradni egy ilyen mókából.

A történetek felépítése: Rufusz Rafael (aki négy és fél éves, de hatnak mondja magát.. hm..) nem tud elaludni (mindig más ok miatt), hívja a Lámpalányt, aki egy olyan rövid és összecsapott mesét mond, hogy én szégyellem magam miatta. A történetvezetés - a sztori rövidségének ellenére- egyáltalán nem koherens, erre-arra elkalandozik, néhol szinte szószátyár, megtűzdelve olyan "jópofa" szóviccekkel ("hallgass a józan palacknyi eszedre", "konfereciás tengeren túl"..), ami gyerekszájként valóban mulatságos lenne, de egy felnőtt tollából inkább kínos: mindig a gimnáziumi osztálybulikon "menő dumákkal" jófejkedni próbáló apukák jutnak erről eszembe- olyan nyelven próbálnak beszélni, ami tőlük már igazán messze áll. Mellesleg az a korosztály, akit a mesével megcéloz, még épp az eredeti kifejezésekkel ismerkedne, az meg már végképp vérciki, ha azt kell elmagyarázni a gyereknek, hogy csak viccelni próbált az írónéni.

Gyöngyösi Adrienn illusztrációi fantáziadúsak és részletgazdagok, bár a "retrós" vektorgrafika végképp nem a szívem csücske. A hagyományos illusztrációit sokkal jobban kedvelem, de nem emiatt nem fogjuk megvásárolni ezt a könyvet.

Persze, ez csak az én véleményem, szívesen meghallgatnám azét is, aki jónak találja ezt a mesét. :) Aki kíváncsi rá, itt lehet belelapozni. (Az első mese egy korábbi (?) verziója pedig itt található.)

6 megjegyzés:

  1. szofisztikaltabb velemenyre nincs kapacitasom. beleolvastam. kinos. az egesz `olyan, mintha`. az illusztracio viszont nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy ezt megírtad, gondolkodtam már a könyvön, de ezek után biztosan nem veszem meg.

    VálaszTörlés
  3. Kriszta, gondoltam, hogy Neked tetszik majd. :)

    Borsoo, ezért is írta azt Gabi korábban, hogy érdemes beiratkozni gyerekkönyvtárba- így bátran kísérletezhet az ember.. csak sok gyerekkönyvet érdemes előre elolvasni.. nehogy közben érjenek meglepetések. :) Lehet, hogy Nektek bejönne, én a saját véleményemet írtam le. Jah, azt még nem említettem, hogy a lányom nem szokott félni a sötétben, de a mozgó függönyös mese után mégis elkezdte mondogatni, hogy kapcsoljunk kislámpát.. :S

    VálaszTörlés
  4. Hát, őszinten... a Lámpalány nekünk sem jött be... a "könytárgy" ( ezt a szót nemrég tanultam!) viszont szerintem is tetszetős.

    De jó, Vacskamati, hogy már tudsz írni, beállt a hátköznapi menetrend? Nagyon rendes a fiad!

    VálaszTörlés
  5. Nem ismerem a könyvet, nem is láttam még, de elég horrorisztikusan hangzik. Nálunk hasonló volt a Tatu és Patuból a Mumus fejezet - előtte soha meg se fordult a fejükben, hogy vannak mumusok, a szót is onnan tanulták, után egy darabig mondogatni kellett, hogy nincsenek is mumusok, meg végigmondtuk az összes tárgyat a képen, hogy mi micsoda igazából. Mondjuk ettől még a többi részt szeretem a könyvből, persze.
    JA meg még a Pöttyös Panni is kiváltott hasonlókat, előtte esze ágában nem volt világgá menni (mi az?), utána meg heti többször nekikészülődött. Kiváló példa arra, amikor a mese a bajt nem megoldja, hanem előhozza :)

    VálaszTörlés
  6. Vacskamati, de jó! Hallod én hasonlóan jártam, csak a Bögre úrral, máig fogalmazgatom mi a fenét írjak róla. Szerencsére az is könyvtári.

    Anyahajó: a legkiválóbb mumusirtó Lázár Ervin Manógyára. ;) Remekül leírja, hogy a mumus meg a zöld lific meg a többi igazából nem is félelmetes. (Bár biztos ismered, de mi nagyon szeretjük.)

    VálaszTörlés