A kutyán kívül a könyv a gyerek legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van az olvasáshoz...

2011. január 31., hétfő

Mit meséljek a hányévesnek?

Régóta készülök írni arról, hogy milyen korban milyen mesékkel éredemes megkínálni a gyerekeket. Órai jegyzeteimet használtam volna, de most maga Kerekes Vali - akinek az óráit látogattam - összegezte, rendszerezte és írta le mindazt, ami sokat segíthet nekünk, szülőknek, sok kérdést megválaszol. Főleg azokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy hány éves gyerkőcnek milyen mesét válasszunk.

Tehát:

„Mesei” fejlődés a születéstől kisiskolás korig

A meséket, mint évszázadok során áthagyományozódott verbális értékeket, napjainkban leginkább lejegyzett, könyv alakban megjelent formaként ismerjük. Szülőként a legtöbb esetben azzal a problémával szembesülünk, hogy a bőség zavarában nem tudjuk eldönteni, pontosan mit is mondjunk, olvassunk gyermekünknek. Segítségünkre szolgálhat, ha a játékfejlődés mentén megvizsgáljuk, hogyan történik gyermekünk „mesei fejlődése”.

Tovább: Mesei fejlődés a születéstől kisiskolás korig

2011. január 14., péntek

Ágóbágó


Már többen is kóstoltuk, nagyon finom...

Demény Péter költő és Keszeg Ágnes grafikus könyvecskéje. Kortárs gyermekirodalom, a javából.

Ilyenek vannak benne pl. (ez itt animálva és nem Keszeg rajzokkal... de nagyon tuti):

Ágóbágó álma


2011. január 13., csütörtök

Gyermekfolyóiratok 2011

Két kiadványra szeretném felhívni a figyelmeteket.


Igazán jó hír, hogy valamilyen csoda folytán a Csodaceruza szerkesztősége 10 számmal jelentkezik ebben az évben, amelyek közül 5 szám a gyermekeké lesz. Mi már kézhez kaptunk egy ilyen újságot tegnap, még 2010-es évszámmal. A lányom nem engedte letenni, sokat olvastunk belőle, majd egyedül is lapozgatta. Elkészítjük hamarosan belőle a Samu és barátai bábokat. A lányom már amúgy a Samu könyveket olvasgatva a karácsonyfa alatt készített egy bábszínházat a nagyszüleinek, bábokkal. Így az ihlet már megszületett...


Az előző 8 számot ismerve szívből tudom ajánlani a Szitakötőt, amely idősebb gyerkőcöknek szól ugyan elsősorban, de nálunk az ovis a rajongója. Bővebben itt (Kapcsolat) olvashattok róla. Negyedévente jelenik meg, és az éves előfizetési díj: 1680 Ft (szinte hietetlen ezért a minőségért.) Ökológiai alapvetésű kiadvány, nagyon széles, színes, gazdag tartalommal. Irodalom, természettudomány, történelem, képzőművészet... Jó étvágyat!

Mi nagyon várjuk, amikor már esedékes egy-egy szám... és sokat forgatjuk mindkettőt. Ja, és régebbi számok is megrendelhetőek mindkettőből.

Későknek csak a csont marad...

.. jutott eszembe kedvenc anatómia professzorom egyik gyakran idézett mondása, amit akkor hangoztatott szívesen, mikor késve estem be a szemináriumra, s nekem maradt a legtöbb részletet rejtő csont vagy ízület leírása. :D

Decemberben úgy tűnik, késve érkeztem a könyvtárba is, mert 8-án bizony már szinte az egész karácsonyi tematikájú készletet lefosztották, hiába a hosszú kívánságlista, amit gondosan előre összeírtam. De azért néhány könyvről szívesen írnék így utólag is, mert egy része ünnepektől független, s volt benne pár kellemes meglepetés - és Karácsony is lesz jövőre is. ;)
(Egyik-másik mesét sikerült Adventkor a blogomban is postolni, ezeknél csak ugyanazt másolom be, nem változott a véleményem azóta sem.. )

Dr. Seuss: Hogyan lopta el Görcs a Karácsonyt? (Ford.: Tandori Dezső)



A filmet nem láttam (Jim Carrey meg nem túl jó ajánlólevél számomra) , a könyvet eddig nem ismertem. Kissé fanyalogva emeltem le a polcról; a szőrözött, fekete-fehér rajzok némi pirossal súlyosbítva eléggé szegényesnek tűntek, nem gondoltam volna, hogy a lányokat leköti majd. A negyedik oldalig elolvastam már a történetet, mire feltűnt, hogy a mese rímekbe van szedve.. addig vélhetően nem is volt túl élvezetes az előadásom, de aztán volt alkalmam belerázódni, annyit olvastatták újra. A két és fél éves Katának az egyik kedvencévé vált, még most is kérné, s nem lelkesedik a gondolattól, hogy vissza kellett vinnünk a könyvtárba. Tandori fordítása nagyon élvezetes, a történet kedves, és az ünnepek táján valóban érdemes többször elolvasni: a mondanivalója nem mellékes.

E.Cody Kimmel: Pingvinem, Oszkár



Nagyon kedves kis történet (a karácsonyi elképesztő kívánságokról és annak következményeiről. :D). A mesevezetés engem nagyon emlékeztet Fröken Skicklig babás történeteire, s ezek után azt hiszem, nem is kétséges, hogy nagyon megszerettük ezt a mesét.

Pavlík-Kolanović: Az állatok karácsonya



Egy nem túl kerek, nem túl tartalmas történet, amit ráadásul néhol át is kellett fogalmazzak, ha a karácsonyi illúzióba nem akartam belerondítani. (A mese úgy tálalja, hogy az emberek maguk veszik az ajándékokat..) Az illusztrációk azonban tagadhatatlanul gyönyörűek, igazi télies hangulatot varázsolnak.

KUNNAS, Mauri: A legeslegszebb karácsonyi ajándék



Úgy látszik, Kunnas nagy Mikulás szakértő, több mesekönyve is szól a Karácsonyról- mi már csak ezt tudtuk kifogni. Az illusztrációi nagyon részletgazdagok, a lányaim böngészőként is forgatták párszor. A történet humoros, kedves, de nekem inkább az a benyomásom, hogy kisiskolásoknak érthetőbbek az ironikus sorok.


Néhány téli és havas mese - ezek még mindig aktuálisak:
J. Emmett: Téli varázslat



Bájos kis téli történet, szépséges illusztrációkkal. :) Ezt a mesét sokkal eredetibbnek tartom, mint a korábban említett őszit.

David Mckee: Elmer a hóban


Szintén sokat újrázott mesekönyv, benne minden, ami vidám a télben, hóban. :D

Vladimir Skutina: Hol lakik az idő?




A történet csak annyiban szezonális, hogy télen játszódik, de az itt-ott szállingózó hópihéken kívül ennek nem sok jelentősége van. A főszereplő kislány elindul, hogy kiderítse, hol lakik az a fránya idő, amiből neki sohasem jut elég - legalábbis a szüleiéből arra, hogy vele foglalkozzanak. A mese olvasása közben az jutott eszembe, ezt a történetet talán inkább a felnőtteknek kellene elolvasniuk és jól magukba szállniuk. ("Az idő egy szörnyeteg!") A naphegyesek Művész Könyvek sorozatából való a kötet, ennek megfelelően csodás illusztrációkkal.

2011. január 12., szerda

Amikor még szerettük annaéspetit

Kettő van meg nekünk az ŐS annaéspeti-ből.


Ez a többi itt belülről az 1. rész, amikor a kistestvér érkezik.




Ezeket a kis spirálozott könyvecskéket nagyon régen vettem, lehet, hogy 7 éve is van már. Megvolt a maga bája. Amit Vekerdy írt, azt ezeknek a füzeteknek a hátuljára szánta.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok-sok annaéspeti meg miegyéb könyv megjelent Bartos Erika név alatt. Nem tudom, hogy ez volt-e Bartos Erika álma, de ami néhány év alatt valóra vált, nekem inkább rémálom. Jó lenne itt is olvasni, amiről beszélgettünk... Ezekből nekünk nincs és nem is lesz, ki is nőttünk belőle, de nem azért.

Mert ezt, és a párját, pl. meg KELLETT vennem, ha értitek mire gondolok. Majd írok is róla...


Ezt is olvassa el, aki nem szereti az annaéspeti sagát:

Mi a baja a szülőknek az ország legnépszerűbb gyerekkönyvszerzőjével?

2011. január 7., péntek

Egy vonat, egy öregember és egy fekete kisfiú


A fa alatt találtuk. Ez itt már a második kötet, ezt olvassuk most, esténként. Izgalmas, vicces, könnyed, furfangos és nagyon nehéz egy fejezet végén letenni, pedig olyankor már későre jár. A gyerekek (fiú 8,5 és lány 6,5) imádják.

Az első résszel érdemes kezdeni, ezzel itt:


darab Kosárba


Van egy Könyvkuckó, az Astoriánál az átjáróházban. Ott fillérekért kapható mindkettő.

2011. január 4., kedd

Csipkerózsika, újra... s a nyomában Hamupipőke


Adél már írt az ő Csipkerózsikájukról, amely német nyelvű és zene is van hozzá. Mi kikölcsööztük a könyvárból ezt a szépséges könyvet, amihez zene ne jár, sajnos.

A lányom (6,5 éves) napokig csak ezt akarta hallani, órákig nézegette egyedül is képeket, sőt még mesélte is kedvenc részeit nekünk... azt hiszem ez elegenedő ahhoz, hogy nyugodt szívvel ajánljam mindannyiótoknak.

A sorozat még ígéri a Hamupipőkét, ami látszólag és sajnos még/most nem kapaható, nem lehet hozzáférni. Erről van valakinek híre?


Nagy kedvenc még nálunk a Papírszínház sorozatban megjelent Hamupipőke. Ismertek?
Papírszínház