A kutyán kívül a könyv a gyerek legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van az olvasáshoz...

2010. október 8., péntek

Nézegetős kisfiúknak

Ha nem bánjátok, én sorra bemutatnám azokat a könyveket, amit a fiaim előszeretettel nézegettek, "olvasgattak" annak idején. Irodalmi értékük nem annyira jelentős, viszont nagy-nagy kedvencekké váltak, néhanapján még most is előkerülnek. Talán arra jók, hogy megszerettessék a könyveket a gyerekekkel.
Az első ilyen a Passage kiadó gondozásában megjelent "Nézd, milyen..." sorozat volt.Számtalan témában jelent meg: városok, emberi test, történelem, találmányok, biblia, állati rekordok, az erdő világa, művészetek, zene, karácsonyi hagyományok, képzelet, dinoszauruszok és még sorolhatnám.

A könyvek lényege és ezért ajánlatos inkább óvódáskorúaknak, vagy kezdő olvasóknak, hogy egyszerű kis képeken mutatja be az adott témát, néhány rövid mondattal kiegészítve. Ezt a képet pl. a Mesterségek könyvéből ragadtam ki, bemutatja, hogyan kerül a nagykereskedelmi raktárból az élelmiszer a boltokba, egészen a pénztárig.
De ha az imént mutattam a tengerről szóló könyv borítóját, arról is elmondanám, hogy nem csak arról van szó benne, hogy milyen halak élnek a tengerben, hanem azt is leírják, milyen hajók járnak rajta, halászhajóktól az óceánjárókig, milyen legendák kapcsolódnak a tengerekhez, írnak a kikötőkről, világítótornyokról, stb.
Egy-egy kedvenc témakör rongyosra olvasva, némelyiknek már borítója sincs:)
Egyetlen probléma ezzel a sorozattal, hogy már nem kapható, illetve újabb, átdolgozott kiadásban talán igen, de véleményem szerint az már nem ennyire jó.

4 megjegyzés:

  1. Szerintem lányok is szeretnek ilyeneket nézegetni. Legalábbis az enyém igen... Most pl. a belek és a gyomor a kedvencei Az emberi test című csodás,képes könyvben. Az olvasni tanuló 8 éves meg tök boldog, hogy ezeket most már el is tudja végre olvasni.

    VálaszTörlés
  2. Igen, így van. A mi fiaink jóval azelőtt tudtak olvasni, hogy iskolába kerültek volna és ezeken kezdték. Nem véletlenül vannak rongyosra olvasva:-)
    És valóban minden témakört átölel és minden korosztályt érint: pici gyerekeket, nagyobbakat, fiúkat, lányokat egyaránt. Amiket felsoroltam, csak töredék:-)

    VálaszTörlés
  3. Ami most hasonlo, azokban kicsi ablakok is vannak... na az nagyon fontos:-) Egyebkent termeszetesen nalunk is ez az egyik kedvenc.

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Esetleg a nézd milyen sorozat példányai nem eladóak. Mert az az én nagy bánatom, hogy már sehol sem kapható :-(
    E-mail címem: csiszi81@gmail.com
    Mert a lányom nagy kedvence ez a sorozat, kettő rész van meg nekünk belőle, de vadászom mindenhol, nem nagy sikerrel :-(
    Üdv Szilvi

    VálaszTörlés