A kutyán kívül a könyv a gyerek legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van az olvasáshoz...

2010. október 5., kedd

Manómese


Ezt a mesekönyvet a könyvtárból kölcsönöztük ki, egyszerűen nem tudtam ellenállni a lenyűgöző borítónak. A történet sajnos, már korántsem olyan fantasztikus, egysíkú, még a gyerekek számára sem tartalmaz semmi meglepő (vagy akár klisészerű) fordulatot, bonyodalmat, inkább a művészi illusztrációk teszik rendkívülivé a kötetet. A lányaim is lelkesen nézegették a képeket. A rövidke meséhez nem volt sok kérdésük, hozzáfűzni valójuk, bár, ha épp tanulságot akarunk levonni a történetből, kis hozzámeséléssel, beszélgetéssel azt is meg lehet tenni. Többszöri átlapozás után nem venném meg a könyvet, de a könyvtárból hazacipelni azért érdemes volt. A könyv egyébként a Naphegy Kiadó Művészi könyvek sorozatának része, biztos vagyok benne, hogy a többi kötetre is sort kerítünk majd.



És egy kapcsolódó felvetés, ami szintén érdekes része a gyerekkönyveknek; a sok esetben általam szépnek tartott illusztrációk nem mindig kötik le a gyerekeket, míg - köztudomásúlag- a Disney-szerű giccseket szinte kivétel nélkül szívesen nézegetik.. (Ami pl. nagyszülők kedvenc érvelése szokott lenni a harsány és ízléstelen mesekönyvek vásárlásakor) Vajon hol lehet megtalálni a közös keresztmetszetet? Mennyire lehet, kell a gyerek esztétikai érzékét befolyásolni a mesekönyvek által? (Mutatok majd olyan mesekönyvet is, ami vélhetőleg elég megosztó lesz majd giccs, nem giccs kérdésben.. :) )

8 megjegyzés:

  1. Szerintem igenis kell befolyásolni az ízlésüket, és csak azért, mert a giccs tetszik neki jobban nem szabad ezt tartani otthon. A nagyinál, a napközben látogatott aktuális intézményben úgysem tudjuk befolyásolni a dolgokat, ennyi elég is belőle. Az otthon rendszeresen mesélt könyvek képei fognak beleégni az agyába (sztem mindenki emlékszik ezekre), ez igenis ízlésformáló. Hella bár imádta a giccset, 10 év elteltével mégis helyén van az ízlés- és értékrendje, mert erre figyeltem. (hogy mást ne mondjak,újabban zongoramuzsikára szeret tanulni, holott nem sok köze van a komolyzenéhez, azon kívül, hogy én ezt játszom és hallgatok :-)

    VálaszTörlés
  2. Ahogy Timi is mondja: máshol nézheti, de ennyi legyen elég.
    (Chipset lehet enni a nagyinál, itthon nem:D)
    Sajnos Panni van abban a korban, hogy ezek nagyon számítanak. Illetve csak ez számít. Nagyi vett neki valami újságot, amiben a már kitárgyalt Hannah Montana és társai vannak. Kb. két hete kérlel bennünket, hogy vegyünk mi is neki ilyet. Miután süket fülekre talált, tegnap láttam, ahogy odamegy a nagymamához...:(

    VálaszTörlés
  3. Pont erre az esetre gondoltam a lehet-kell kérdéssel. Lehet, úgy kellett volna inkább írnom, hogy mennyire kell és mennyire lehet.

    A mi könyvtárunkban pl. - ki gondolta volna? :D- a képeskönyvek szépen sorakoznak a kicsik számára sokszor elérhetetlen magasságban a polcokon. Ellenben a Disney és más népszerű mesefilm adaptációkból készült könyvek egy általuk is lapozható kosárban kaptak helyet. Innentől elkerülhetetlen, hogy ezt nézze meg először a négyévesem.

    Azt találtuk ki, hogy minden gyerekem kiválaszthat maga egy könyvet, kettő-kettőt pedig én kölcsönzök ki nekik. Persze, hazaérkezés után legelőször az Oroszlánkirályt, Bambit stb.. olvassuk el, de aztán hamar belekezdünk az új könyvekbe, s örömmel tapasztaltam, hogy míg az utóbbiak többször előkerülnek a kölcsönzési idő alatt, ezeket egy olvasás után vissza tudjuk vinni.

    (Legutóbb pl. túl sok kötetet választottunk ki, nem volt idő a kiolvasásukra. Most átnéztük őket, melyiket lehet visszavinni, melyikre kérünk hosszabbítást. Szerencsére a Diznikönyv megy, míg több, már elolvasott kötetet még marasztalna Sára .. :D)

    Szóval Julcsi, lehet, hogy a teljes tiltás helyett inkább lenne célravezető, ha néha megengednéd, de mellette beszereznél olyan újságokat (nah, ez szép feladat), könyveket, ami felkeltheti az érdeklődését, és értéket is képvisel. :)

    VálaszTörlés
  4. No azért nem vagyok én sem ilyen szigorú. Évente egyszer hajlandó vagyok neki venni egy Barbie újságot:D De ezért meg kell "dolgoznia".
    Éppen elég az az egy (nagyi meg úgyis vesz neki másikat).

    VálaszTörlés
  5. Manómesébe én is hasonló szempontok alapján futottam bele. Igaz, hogy nekem ma hozta a futár, így a tartalmáról még nem írhatok. Nálam ez nagyonis létező probléma: az illusztráció túl(?) sokat nyom a latban, pro és kontra!

    Én azt tartom, hogy be kell engedni egy csipet gagyit, ahhoz, hogy ne magasztalódjon az égig az elérhetetlensége/tiltása miatt. Ezt rendszerint a nagyszülők, rokonok nálunk is szállítják. (Én meg csipetnyire redukálom a rendszeres szortírozással.)

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is az vált be, hogy ha valaki más megveszi, akkor van gagyi könyv is, de amit én választok, azt tudom vállalni. És azért szerencsére ebből van több :) Igyekszem hinni benne, hogy ez elég lesz.

    VálaszTörlés
  7. Nekünk is megvan, azonnal megvettem, ahogy megjelent ez a sorozat, de csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, hogy nem sok nyomot hagyott... bár az igaz, hogy jól mutatnának a képek a gyerekszoba falán.

    VálaszTörlés
  8. Dani 2 eves koraig csak 2 Tesz-Vesz varosos konyvet `olvasott`, azokat viszont allandoan. Mikor mas bongeszokkel probalkoztunk nem jottek be.
    Az illusztracio engem is sokszor elvisz:-) A Cipelo Cicakat imadom a Csiribit unom. Meg sem vettem volna az utobbit, ha nem kerik az iskolaban.
    Mi ezert kezdtuk a konyvtarat, hogy onnan vegye ki a Disney-t, aztan szepen vissza is visszuk. Fura, de csak egy elte tul a rajongast, amit ertek is, a Micimacko. Tobbszor olvastuk az eredetit, szerettek, de teny, hogy a nyelvezete kicsit nehez nekik.

    VálaszTörlés