A kutyán kívül a könyv a gyerek legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van az olvasáshoz...

2010. október 16., szombat

Mese az autóban

Mi nagyon sokat utazunk autóval és amíg kicsik voltak, nehéz volt lekötni a gyerekeket. Egyszer aztán egy kedves ismerősünktől kaptunk egy kazettát, mondván nekik bevált.
A sokat vitatott Benedek Elek meséiről van szó. Én is megfogadtam, hogy ilyet csak idősebb korukban olvasok fel nekik, de valahogy ebben a formában, ezek a mesék, nagyon is jók és mondanom sem kell, nekünk is bevált. Én leginkább az előadásmódnak tudom ezt be, hiszen olyan klasszikusnak mondható színészek mesélik el a hat történetet, mint Ruttkai Éva, Básti Lajos, Mécs Károly, Őze Lajos, Sinkó László, Huszti Péter, Bálint András és még sorolhatnám.(Próbáltam interneten keresni, de nem leltem,  sem CD, sem kazetta formájában. Mi tíz évvel ezelőtt kaptuk, azóta a kazetta már nem is dívik.)
Második számú kedvenc, egy zsákbamacska kazetta, amiről fogalmunk sem volt, milyen. (Mellette szólt, hogy az egyik mesélő Galkó Balázs, akinek nagyon kellemes, duruzsoló hangja van:D) Mesőkéről, a meseevő manóról szól. 14 népmesét tartalmaz, az aláfestő zenekén pedig népdalok  hallhatóak, marimbán előadva. (Ezt CD-n lehet még kapni.)
A harmadik számú kedvenc az nem is annyira kedvenc, mégis időről időre előkerül Ez a Pinokkió egy 1995-ös felvétele, olyan színészekkel, mint Pogány Judit, Csákányi László, Harkányi Endre, Rudolf Péter és még sokan mások. Azt hiszem, ennek a varázsa is az előadókban van, legalábbis számomra. Hogy a gyerekeknek, mi? Talán a dalok, amit gyakran énekelgetnek. (Interneten erre sem találtam rá, viszont nemrégiben egy hiperáruház polcán felfedeztem egyet, eldugva a techno Pinokkió CD-k között...)

3 megjegyzés:

  1. igen a hangos mesek... nalunk is egy ajandekkal indult. Megkaptuk az OZ-t, Minden eger szereti a sajtot, Ludas Matyit, Szegny Dzsoni es Arnikat mp3-ban. Nekem ezek rendes bakeliten vannak meg, de kinek van mar hozza lemezjatszoja:-) A fiuk imadtak.
    Most ami kicsit meglepett elsore, de egyszeruen buntetni lehet vele, ha nem engedek egy reszt az a Tolkien: Babo, Kaszas Attila meseli. Barni is tokeletesen erti. Oszinten nekem ezek a mesek jobban bejonnek, mint a nepmesek. Itt csak a mennyisegre kell figyelni, mert orakig kepesek lennenek hallgatni, figyelni.

    VálaszTörlés
  2. Igen, de ez az autóban még előny is lehet, majd meglátod:) Mondjuk mi ezekkel vészeltünk át egy horvátországi autós nyaralást:)

    VálaszTörlés
  3. Egyszer legyen MP3 és Hangoskönyv csere-bere, jó?

    VálaszTörlés