A kutyán kívül a könyv a gyerek legjobb barátja. A kutyán belül pedig túl sötét van az olvasáshoz...

2010. október 10., vasárnap

"Szerinted...? Te mit gondolsz...?"

"Kiskoromban a nagymamámmal sokat voltam temetőben. Ő a férje sírját ápolta, én gesztenyét szedtem, játszottam, de lehetett a sírnál kicsit kapirgálni a kisgereblyével… A gyerekben még nincs félelem, azt a felnőttek plántálják belé. Könnyebben megérti, hogy valaki elment, mostantól itt a helye, ide jövünk meglátogatni virággal, mintha azt mondjuk, hogy elaludt és nem ébred fel többé, mert akkor fél, ha elalszik, ő sem ébred fel. A tudatlanság, meg a féligazság félelmet szül."- mondja Shaffer Judit, a Hospice-Palliatív egyesület elnöke.

A tejes cikk: A halál várhat

Nagyon megérintett ez a szöveg, érdemes az írást elolvasni. Miért tettem ide? Szerintem sokatoknak adhat eseteleg választ arra, ill. segíthet abban, hogy mit válaszoljatok a gyerkeknek, amikor a mesékről kérdez például. Azt szokták mondani, hogy mindig annyit mondjuk, arra válaszoljunk, amit a gyerek hallani akar, amire tényleg kiváncsi. Ezt elég nehéz bemérni. Én úgy próbálom meg, hogy visszakérdezek, hogy "Szerinted mit jelent? Szerinted miért mondja?" stb. Ilyenkor nagyon érdekes dolgok derülnek ki arról, hogy mi zajlik a gyerekekben, mire asszociálnak egy-egy mesebeli történés kapcsán. Így nagyobb eséllyel nem mondunk olyat, ami neki megterhelő. És ami itt a szöveben a legfontosabb, hogy "a féligazság félelemet szül." Szerintem ez a kulcs a mesékkel kapcsolatban is. Szinte mindegy, hogy mit mondunk, csak igaz legyen. A visszakérdezéssel pedig megtudhatjuk, hogy valójában mire kiváncsi. Érdekes, hogy van olyan vidék, ahol a tündérmeséket igaz meséknek hívják.

Szerintetek?

5 megjegyzés:

  1. Sokat gondolkodtam, hogy hogy is pontos, amit errol gondolok.
    Nem az a kerdes, hogy mit `kerdez` igazabol a gyerek, hanem hogy az uj informacio be legyen agyazva az eletebe, jelentese legyen szamara annak, amit mondok, meselek.
    Amikor tanitok neha mondok olyasmit, ami `majdnem` igaz, de a szemleletukhoz kozelebb van es ezzel SOKKAL konnyebben meg tudok ertetni bonyolultabb dolgokat. Hazudok? Igen, bar megmondom sokszor.
    A feligazsaggal nem az a baj, hogy csak felig igaz, hanem, hogy mi okom volt elhallgatni a masik felet. Ha semmi, azon kivul, hogy a gyerek nem ert a kvantumfizikahoz, akkor szerintem cseppet sem erdekli es erinti meg. Ha viszont valamit el AKARTAM hallgatni, akkor ezt a bizonytalansagot erzi es tok mindegy mit mondok.
    Amikor a halal kapcsan kerdezgetett Dani, egyszer azt kerdezte, hogy mi lett a nagypapabol zombi vagy langolo csontvaz. Valaki ui. elmondta az igazat, hogy elhamvasztottak a nagypapat. Mivel ez egy teljesen szingularis informacio volt szamara, azonnal megprobalta beagyazni a `tudasaba`. Zombi ugyben pedig az oviban ugye tokeletesen felvilagositottak mar:-)

    VálaszTörlés
  2. A hamvasztás valóban nem gyereknek való és nem is lényegse része az elmúlásnak, halálnak...
    Hogy mi az igazság? Emlékeztek arra, amikor gimiben József Attilát elemeztünk? "...az igazat mondd, ne csak a valódit, (a fényt, amelytől világlik agyunk, hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.)" A zárójeleset nem akartam idézni, de annyira találó az is, hogy ide tettem. Ezt sokáig nem értettem, de belenő valahogy az ember ebbe is.

    Szóval, igen, valóban a nagypapát elhamvasztották, de az igazság az, hogy meghalt és békében nyugszik. De nem irigyellek, Kicsoda, hogy ezt kellett eligazítanod, helyre tenned Daniban.

    VálaszTörlés
  3. Én is régóta érlelem magamban a választ, most végigolvastam a cikket is, minden szavával egyetértek, s nagyon fontos alaptézisek vannak benne. A mai ember annyira eltávolodott a természettől, hogy a halált tabunak, aljasságnak tartja.

    http://gyereketeto.blogspot.com/2010/10/kegyelem.html - ilyennek kellene lennie a végső útra kísérésnek, és ha nem is ennyire megélt transzcendens élménnyel, de kamaszként nekem is volt benne részem- mikor nagypapámat nem engedtük kórházba vinni. Volt velünk egy orvos, aki enyhített a testi tüneteken, fájdalmon, de nem próbált ugrálni, megmenteni, előtérbe kerülni.. Ott voltunk körülötte, mindig volt mellette valaki. Végig fogtam a kezét, mikor elszállt belőle a lélek. Sokkal, de sokkal könnyebb volt feldolgozni az elvesztését, mint a nagymamámét, akit viszont kórházba kellett vinnünk, és nem volt elég bátorságunk hozzá, hogy hazahozzuk, amikor már nem volt remény.

    A mai életvitel mellett nem lehet teljesen természetesen viszonyulni a halálhoz, de azért igyekszem megtenni a tőlem telhetőt. (Pl. a munkám során is, de a saját hozzáállásom sem eléggé tisztázott még) A gyerekeimnek nem hozakodom elő a témával magamtól, de sohasem kerülöm meg. Tudják, ha átszaladnak az úton és elüti őket az autó, meghalhatnak. Tudják, hogy a múmiák régi halottak. Ha rátaposnak a bogárra, nem él többé. Hogy az ükanyjuk, akiről Sára kapta a nevét, már régesrégen nem él. Hogy a nagymama macskája nem elaludt, ahogy a Mami mondta (és nem is értették..), hanem meghalt.

    Sokkal könnyebb beszélni a halálról, ha vallásos vagy (bárcsak eléggé az lennék), ha hiszed, hogy több vagy az elhamvasztandó testnél. Nálunk a halál és a születés témája is egy körbe tartozik, mindkettőnél kb. ugyanazokról a dolgokról beszélünk- hogy érkezünk erre a világra és mi lesz aztán, hogy innen elmegyünk, s hol vannak azok, akikkel a lányaim már nem találkozhattak. Nem irigylem a materiális ateistákat. :D

    Zombik.. hahaha.. hát, borzalmasak az ovisok. :D

    VálaszTörlés
  4. A test mulandóságáról pedig: mi már beszélgettünk a lányokkal a táplálékláncokról, tudják, hogy a róka megeszi a tyúkot, de a róka- ha nem is eszi meg semmi- is meghal egyszer, s ha elhullik, a testét lebontják a kukacok, s különféle baktériumok- újra tápanyag lesz belőlük amiből aztán kinő a virág... És.. (bár - ismételten- nagyik szerint ez szentségtörés) tudják azt is, hogy az emberrel is ugyanez történik...(hacsak nem csinálnak belőle múmiát. :) Bocsi.) - ez a "tudás" persze nem olyan, hogy rákérdezve visszamondják, de a téma már itt-ott szóba került.

    VálaszTörlés
  5. az a vicc, hogy a zombi szerintem pont nem akart morbid lenni, bar en is meglepodtem. neki csak annyit jelentett, hogy a dolognak nincs vege, es ez volt az egyetlen `szo`, amit ismert erre. szoval csak megprobalta kontextusba helyezni;-) mikor kerdeztem, hogy a zombi az felelmetes vagy kedves, akkor szo nem volt negativ dolgokrol, inkabb vidam valami volt. azt hiszem valami jatekban voltak vicces `zombik`.

    VálaszTörlés